Doorgaan naar hoofdinhoud

Cliëntondersteuning

Heeft u een Wlz-indicatie en heeft u advies en ondersteuning nodig? Of krijgt u al zorg en heeft u daar vragen over? Voor alle vragen over Wlz-zorg kunt u bij ons terecht voor cliëntondersteuning.

Wat is cliëntondersteuning?

In de Wlz is veel aandacht voor de positie van de cliënt. Er is geregeld dat u ondersteuning kunt krijgen als u vragen over uw zorg heeft. Dit heet ‘cliëntondersteuning’. Deze ondersteuning is altijd gratis. Iedereen met een Wlz-indicatie heeft er recht op. Cliëntondersteuning versterkt uw positie. U krijgt informatie, advies en begeleiding. Zo weet u wat de uw mogelijkheden zijn, zodat u uw eigen keuzes kunt maken binnen de langdurige zorg.

Welke informatie krijg ik dan?

Als zorgkantoor kunnen wij u informeren, adviseren en ondersteunen o.a. over uw rechten en mogelijkheden. Daarnaast adviseren wij u graag over het zorgaanbod in Friesland, de verschillende leveringsvormen en bijvoorbeeld wachtlijsten. Wij kunnen u hierbij helpen omdat wij de zorgaanbieders in Friesland goed kennen. Voor informatie en advies over Zorg en Natura (ZIN) en het persoonsgebonden budget (PGB) kunt u bij ons terecht. Daarnaast kunnen wij ook bemiddelen tussen u en een zorgaanbieder. Hier vindt u onze contactgegevens.

Bij wie kan ik terecht voor cliëntondersteuning?

U kunt bij ons terecht maar u kunt ook kiezen voor onafhankelijke cliëntondersteuning, U kunt hiervan gebruikmaken, als u een indicatie voor de Wlz-zorg heeft. Deze instanties hebben geen belangen bij zorgaanbieders of bij ons. Hiervoor zijn landelijke afspraken gemaakt. U kunt in onze provincie in 2018 voor onafhankelijke cliëntondersteuning terecht bij:

  • MEE
    Deze instantie helpt mensen met een ondersteuningsvraag op alle gebieden. MEE helpt u om uw leven en uw zorgbehoefte zo goed mogelijk in te richten. MEE helpt bijvoorbeeld bij het kiezen van een zorgaanbieder of bij het maken van een zorgplan. Uw wens staat hierin centraal. MEE geeft u ook duidelijkheid over de verschillende instanties en de wet- en regelgeving. Kijk op de website van MEE voor meer informatie. Of bel MEE: 0900 – 999 88 88.
  • Zorgbelang Fryslân
    Deze instantie komt voor uw belangen op. Zij kiezen altijd voor de positie van de patënt/cliënt. Zorgbelang zet zich in voor de kwaliteit van de zorg. Zij helpen u met uw vragen over de zorg. Zorgbelang gaat samen met u in gesprek met zorgaanbieders, zorgverzekeraars of gemeenten. Belangrijk hierbij is dat uw eigen keuzes voorop staan. Kijk voor meer informatie op adviespuntzorgbelang.nl of bel 0900 – 243 81 81.
  • Stichting Partisipaasje
    Deze stichting zet zich in voor u, als u hulp of advies nodig heeft bij het zoeken naar de best passende oplossing op het gebied van zorg. Waar bent u het best mee geholpen en waar moet u zijn? Stichting Partisipaasje gaat uit van uw wensen en komt op voor uw belang. Kijk voor meer informatie op de website www.partisipaasje.nl of bel (06) 36 57 18 93.