Privacy statement Zorgkantoor

Het privacy statement van Zorgkantoor Friesland.

Uw gegevens in vertrouwde handen

U heeft een indicatie gekregen voor de Wet langdurige zorg. Dat betekent dat uw persoonsgegevens bij Zorgkantoor Friesland zijn binnengekomen via het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Wij vinden het belangrijk dat u weet wat wij met uw persoonsgegevens doen. En wat uw rechten zijn. Zodat u erop kunt vertrouwen dat uw gegevens bij ons in goede handen zijn.

Welke gegevens gebruiken wij?

Wij ontvangen uw naam, adres, emailadres, telefoonnummer, BSN en indicatie van het CIZ. Daarnaast verwerken wij medische en financiële gegevens.

Wij gebruiken ook cookies

U leest in ons cookiebeleid wat cookies zijn, welke soorten cookies wij plaatsen en hoe wij omgaan met cookies. Lees ons cookiebeleid.

Waarvoor gebruiken wij uw gegevens?

Wij gebruiken uw gegevens om:

  • uw aanvraag te verwerken.
  • een overeenkomst met u aan te gaan en uit te voeren.
  • uw behoeften en voorkeuren in kaart te brengen.
  • te delen met zorgverleners.
  • te delen met vertegenwoordigers zoals gewaarborgde hulp en bewindvoerders.
  • de kwaliteit van zorg te verbeteren.
  • fraude tegen te gaan. In een persoonlijk onderzoek kunnen wij ook gegevens gebruiken die wij over u op internet vinden.
  • wetenschappelijk onderzoek, statistisch onderzoek en marktonderzoek te doen.
  • ons aan de wet te houden.
  • bij te houden hoe en wanneer wij contact met u hebben.

Welke contactmomenten leggen wij vast? 

Wij leggen vast wat wij met u afspreken. Ook gebruiken we onze contactmomenten om onze communicatie en de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld contactmomenten die we vastleggen:

  • brieven en e-mails, inclusief eventuele formulieren, die wij sturen en van u ontvangen.
  • telefoongesprekken.
  • verslag van een huisbezoek.
  • eventueel uw deelname aan een enquête op onze website.
  • ons contact via social media, zoals Facebook, Twitter en WhatsApp.

Achmea B.V. is verantwoordelijk 

Zorgkantoor Friesland is een dienst van Achmea. Achmea B.V. is voor deze dienst verantwoordelijk voor een goede verwerking van uw persoonsgegevens.

Uw gegevens

Van wie krijgen wij uw gegevens en met wie delen wij die?

We controleren uw gegevens bij:

  • Basisregistratie Personen (BRP)
  • Centraal Insolventieregister
  • Bureau Wet schuldsanering natuurlijke personen (bureau Wsnp)
Wij verkopen uw gegevens niet. Wij kunnen gegevens uitwisselen met: 
  • onze leveranciers en zakelijke partners, zoals zorgverleners en Bos Incasso
  • Centraal Administratie Kantoor (CAK)
  • Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Stichting Centraal Informatiesysteem (CIS).

Als het nodig is gegevens door te geven naar ontvangers buiten de Europese Economische Ruimte (EER) doen wij dat zeer zorgvuldig. Binnen de EER gelden dezelfde privacyregels.

Hoe zorgen wij dat uw gegevens veilig zijn bij ons? 

Onze website en IT-systemen zijn goed beveiligd. En wij nemen steeds maatregelen om misbruik van uw gegevens te voorkomen. Ook onze medewerkers hebben duidelijke instructies gekregen hoe zij om moeten gaan met uw gegevens.

Wij zijn extra voorzichtig met gevoelige gegevens 

Onder gevoelige gegevens verstaan wij bijvoorbeeld:

  • uw Burgerservicenummer (BSN) en bankgegevens.
  • uw medische gegevens.

Hoe lang bewaren wij uw gegevens? 

Wij bewaren uw gegevens zolang wij die nodig hebben. Of zolang dit verplicht is voor de wet. Daarna verwijderen wij uw gegevens.

Regels en wetten voor privacy

Wij gebruiken uw persoonsgegevens in overeenstemming met de wetten en regels die hiervoor gelden, zoals:

  • Algemene Verordening Gegevensbescherming
  • Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming
  • Wet langdurige zorg
  • de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars
  • Gedragscode Persoonlijk Onderzoek
  • de Telecommunicatiewet

Uw rechten

Uw rechten zijn ook in de wet geregeld. U mag:

  • uw gegevens bij ons opvragen.
  • uw gegevens laten veranderen als die niet kloppen.
  • uw gegevens laten verwijderen.
    • Het komt vaak voor dat wij uw gegevens niet kunnen verwijderen. Bijvoorbeeld omdat wij uw gegevens nog nodig hebben. Of om ons aan een wet te houden.
  • bezwaar maken tegen bepaald gebruik van uw gegevens.
    •  U geeft duidelijk aan waarom u bezwaar maakt zodat wij dit kunnen beoordelen.
  • uw toestemming stoppen.
    • Gaf u ons toestemming om uw gegevens te gebruiken? Dan mag u uw toestemming later weer stoppen. Wij gebruiken uw gegevens vanaf dat moment niet meer.
  • uw gegevens overdragen.
    • Bijvoorbeeld wanneer u gegevens aan ons heeft gegeven met uw toestemming of op basis van onze overeenkomst. Overdragen kan aan een andere partij of aan uzelf.
  • het gebruik van uw gegevens tijdelijk beperken.
    • Bijvoorbeeld als u bezwaar heeft gemaakt tegen gebruik van uw gegevens.

Laat ons weten als u gebruik wilt maken van uw rechten

Stuur ons een brief met een kopie van uw paspoort of ID-kaart. Het is van belang dat u het Burgerservicenummer (BSN) en pasfoto onleesbaar maakt. Wij reageren binnen een maand nadat wij uw brief en de kopie van uw paspoort of ID-kaart hebben ontvangen. 

Zorgkantoor Friesland
Harlingertrekweg 53
Postbus 730
8901 BM Leeuwarden

Hebt u een vraag, tip of klacht? 

Stuur een e-mail naar de Functionaris Gegevensbescherming van Achmea via privacymanager@achmea.nl. U kunt ook een brief sturen naar: 

Achmea B.V.
Privacy manager
Compliance & Operational Risk Management
Postbus 866
3700 AW Zeist

Komen wij er samen niet uit? Leg uw klacht dan voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wij kunnen dit privacy statement veranderen

Dat mag bijvoorbeeld als er iets verandert in de wetten of regels. Of als wij nieuwe diensten ontwikkelen. Op onze website vindt u altijd de laatste versie. Deze laatste versie is van 1 februari 2019.