Advies bij mantelzorg

Emotionele steun

Als mantelzorger kunt u af en toe het gevoel hebben dat u er alleen voor staat. Dan kan het helpen om met uw huisarts te praten. Of uw ervaring te delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten.

Uw huisarts verwijst u door naar passende ondersteuning

Uw huisarts kent uw persoonlijke situatie goed en helpt u op weg naar de juiste ondersteuning. Zoals onafhankelijke cliëntondersteuning van Mee, die elke gemeente aanbiedt.

De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Bij De Luisterlijn kunt u elk moment van de dag terecht voor een goed gesprek per telefoon. Hier zijn kosten aan verbonden. Ook heeft De Luisterlijn een chat waar u uw verhaal kwijt kunt. Of stuur een e-mail, die de vrijwilligers van De Luisterlijn zorgvuldig beantwoorden.


Respijtzorg

Soms wordt de mantelzorg u even te veel. U kunt de zorg tijdelijk uit handen geven. Bijvoorbeeld door de inzet van dagbesteding. Het WMO-loket in uw gemeente kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

Het Zorgkantoor adviseert u over het inzetten van vervangende zorg

Heeft u een Wlz indicatie? Dan kunt u terecht bij het Zorgkantoor. De medewerkers van het Zorgkantoor denken met u mee over hoe u vervangende zorg kunt inzetten.


Praktische hulp

Zorgen voor een naaste kost tijd en veel energie. Daardoor heeft u soms minder tijd voor dagelijkse taken zoals boodschappen doen, koken of het huishouden. Hiervoor is er ondersteuning. Dit verschilt per gemeente. Neem contact op met het WMO-loket van uw gemeente.

Hulpmiddelen maken uw dagelijkse taken makkelijker

De website Hulpmiddelenwijzer geeft u onafhankelijk advies over welke hulpmiddelen u nodig heeft. Zoals een badlift of douchekruk. Veel hulpmiddelen worden vergoed door uw verzekeraar of door de gemeente.


Regelen van zorg

De cliëntondersteuners van Zorgkantoor Friesland helpen u gratis bij het regelen van de zorg. Ook de Mantelzorgmakelaar kan u hierover adviseren. Aan de inzet van een Mantelzorgmakelaar kunnen kosten verbonden zijn.


Mantelzorg en werk

U combineert mantelzorg met uw baan. En u bent niet de enige. Een op de zes werkenden is daarnaast ook mantelzorger. Dat kan soms best veel van u vragen. Om de juiste balans tussen mantelzorg en werk te vinden, kunt u de situatie bespreken met uw werkgever. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Maak gebruik van verlofregelingen en regelingen van uw CAO

Als uw zorgtaken tijdelijk niet goed te combineren zijn met uw werk, kunt u een beroep doen op verlofregelingen. Zoals calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof, langdurend zorgverlof en de wet flexibel werken. Meer informatie vindt u op de website werkenmantelzorg.nl. In sommige CAO's zijn aanvullende regelingen opgenomen. Bekijk daarom ook uw CAO. Ga in gesprek met uw werkgever over de mogelijkheden voor verlof.

In sommige gevallen heeft u recht op financiële tegemoetkomingen

Ook heeft u als mantelzorger soms recht op financiële tegemoetkomingen. U kunt bijvoorbeeld bepaalde kosten terugvragen via de Belastingdienst.


Zorgen voor jezelf

Naast het zorgen voor een ander is het ook belangrijk dat u goed voor uzelf blijft zorgen. Heeft u een hobby? Het is fijn om daar tijd voor vrij te blijven maken. Bijvoorbeeld op een vast tijdstip of een vaste dag in de week. Daarnaast is regelmatig contact met vrienden een prettige afwisseling van de zorgtaak. Daar krijgt u energie van.


Dementie en zorg

Dementie is een moeilijke ziekte. Een ziekte waarbij uw familielid of bekende langzaam achteruit gaat. Het kan dan fijn zijn om met mensen te praten die in een vergelijkbare situatie zitten. Ook heeft u recht op een casemanager dementie.

In een alzheimercafé ontmoet u mensen die voor een naaste met alzheimer zorgen

In veel gemeenten worden alzheimercafés georganiseerd voor mensen met dementie, hun naasten en hulpverleners. Op de website van Alzheimer Nederland vindt u een adres bij u in de buurt.

Als u zorgt voor een naaste met alzheimer heeft u recht op een casemanager dementie

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een casemanager dementie. Iedereen bij wie de diagnose alzheimer of dementie is vastgesteld, heeft recht op een casemanager. Een casemanager begeleidt een naaste met dementie. Vanaf de diagnose tot aan het overlijden of de opname in een verpleeghuis.


Heeft u een andere vraag?

Bel met ons

(058) 291 38 27

Maandag t/m vrijdag
8.00 - 17.00 uur

Mail ons

Uw vraag, opmerking of documenten stuurt u via ons contactformulier.

Naar het contactformulier