Wachtlijst

Soms kan de gekozen zorgverlener u niet meteen helpen. U komt dan op een wachtlijst. De zorgverlener bespreekt met u de mogelijkheden tijdens het wachten. Ook heeft de zorgverlener regelmatig contact met u.

Hoe lang moet ik op de wachtlijst staan?

Dit is afhankelijk van hoe dringend u zorg nodig heeft, het aantal mensen op de wachtlijst en het aantal plekken dat vrijkomt. Soms krijgt iemand die korter wacht voorrang als er heel dringend zorg nodig is. Iedereen op de wachtlijst heeft een wachtstatus. Hieraan ziet uw zorgverlener hoe dringend u zorg nodig heeft.

Welke wachtstatus heb ik op de wachtlijst?

Dit kunt u vragen aan uw zorgverlener. Uw zorgverlener kan de wachtstatus ook aanpassen als uw situatie is veranderd. Er zijn 4 statussen:

Urgent plaatsen

U verblijft op dit moment op een plek die niet meer bij uw situatie past. Bijvoorbeeld:

  • als u wacht in het ziekenhuis, omdat u niet meer naar huis kunt.
  • als u echt niet langer thuis kunt wonen en heel dringend moet worden opgenomen.
  • als u thuis snel meer zorg nodig heeft, omdat u terminaal ziek bent.

Actief plaatsen

Het is noodzakelijk dat u snel (deeltijd) wordt opgenomen in een instelling of specifieke zorg thuis krijgt. Dit kan tijdelijk worden uitgesteld door veel zorg thuis in te zetten. Is de wachttijd bij de instelling van uw keuze te lang? Dan verhuist u soms (eerst) naar een andere instelling.

Wacht op voorkeur

U heeft een opnamewens, maar deze is niet dringend. U wilt alleen worden opgenomen in de instelling van uw voorkeur. Mensen met de wachtstatus urgent plaatsen of actief plaatsen gaan voor.

Wacht uit voorzorg

U wilt voorlopig niet worden opgenomen in een instelling. Maar u wilt wel voor de zekerheid op de wachtlijst staan. U staat onderaan op de wachtlijst. Mensen met een andere wachtstatus gaan altijd voor.

Vindt u dat u te lang moet wachten?

Bespreek dit met uw zorgverlener. Zij hebben het beste inzicht in de wachttijd en kunnen de mogelijkheden met u bespreken. U mag ook met ons bellen. Sowieso nemen wij ook regelmatig contact met u op als u op de wachtlijst staat. Wij vragen u dan hoe het met u gaat en de zorg voldoende is.

Is uw zorgvraag toegenomen?

Bespreek dit dan eerst met uw zorgaanbieder. Zij kunnen samen met u op zoek naar een passende oplossing. Komt u er niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Heeft u een andere vraag?

Bel met ons

(058) 291 38 27

Maandag t/m vrijdag
8.00 - 17.00 uur

Mail ons

Uw vraag, opmerking of documenten stuurt u via ons contactformulier.

Naar het contactformulier