Ik sta op de wachtlijst. En nu?

Soms komt u op een wachtlijst. Dit gebeurt als de zorgverlener van uw keuze u niet meteen kan helpen. De zorgverlener houdt contact met u. Soms krijgt u in de tussentijd begeleiding of worden andere opties met u besproken.

Hoe lang moet ik op de wachtlijst staan?

Hoe lang u op de wachtlijst staat is afhankelijk van het aantal mensen op de wachtlijst en het aantal plekken dat vrijkomt. Soms krijgt iemand die korter wacht voorrang als er heel dringend zorg nodig is. Zorgverleners zien op de wachtlijst aan uw wachtstatus hoe dringend u zorg nodig heeft.

Welke wachtstatus heb ik op de wachtlijst?

Vraag uw zorgverlener wat uw wachtstatus is op de wachtlijst. Vindt u dat uw status niet klopt? Bespreek dat dan met uw zorgverlener. Uw zorgverlener kan de wachtstatus aanpassen. Er zijn 4 statussen:

  • Actief wachtend: u moet heel dringend worden opgenomen in een zorginstelling. Als uw zorgaanbieder van voorkeur binnen 13 weken een plek voor u heeft, mag u thuis wachten met (eventueel) extra thuiszorg. Is dit niet het geval, dan kijkt uw zorgaanbieder waar u zo snel mogelijk wel opgenomen kan worden. Dit kan een andere zorginstelling zijn dan waar u op de wachtlijst staat.
  • Niet actief wachtend: u heeft een opnamewens, maar deze is niet dringend. Tot u terecht kunt bij de zorgaanbieder van uw keuze redt u het thuis, eventueel met thuiszorg
  • Niet wachtend: u wilt voorlopig nog niet worden opgenomen in een zorginstelling, maar u wilt wel voor de zekerheid op de wachtlijst staan. U meldt zelf bij de zorgaanbieder als de wens veranderd is.
  • Einde zorg: u heeft geen zorg nodig of u wilt geen zorg. Daarom staat u niet op de wachtlijst voor zorg. Wilt u wel zorg? Neem dan contact op met de zorgaanbieder van wie u zorg wilt.

Vindt u dat u te lang moet wachten?

Neemt u dan contact op met uw zorgaanbieder. Zij bepalen uw plaats op de wachtlijst.

Is uw zorgvraag toegenomen? Bespreek dit dan eerst met uw zorgaanbieder. Zij kunnen samen met u op zoek naar een passende oplossing. Komt u er niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Zorgkantoor Friesland houdt ook de wachtlijsten van zorgaanbieders in de gaten

Staat u op een wachtlijst? Dan nemen wij regelmatig contact met u op, om te horen hoe het met u gaat en of u voldoende zorg ontvangt. Wilt u eerder opgenomen worden, dan bespreken we met u de mogelijkheden.

Heeft u nog een andere vraag?

Bel met ons

(058) 291 38 27

Maandag t/m vrijdag
8.00 - 17.00 uur

 

Mail ons

Uw vraag, opmerking of documenten stuurt u via ons contactformulier.

Naar het contactformulier